Zamislite da ste sve što imate uložili u nekretnine, a onda se dogodilo ovo…

Kako sve ima svoje dobre i loše strane, tako svoju “b” stranu ima i ulaganje u nekretnine, i to iz najmanje dva razloga…

Prema podacima Europske centralne banke, glavnina imovine prosječnog građanina RH proizlazi iz vlasništva nad nekretninama. Naime, čak 86,9 posto kućanstava u Hrvatskoj posjeduje jednu ili više nekretnina – zbog čega uopće ne čudi što se nekretnine u našoj zemlji promatraju i kao oblik (sigurne) štednje ili investicije. Pokušali smo istražiti zašto je tome tako, ali i koje su alternative…

  • I.  POVIJEST – Nekretnine su povijesno ostvarile vrlo dobre povrate na ulaganje, što nam pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku gdje je razvidno kako su od 2003. do III. kvartala 2020. godine cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj porasle za više od 100 posto. Točnije 103 posto, a ni to nije sve. Drugi razlog su ostvarene najamnine.
  • II. NAJAMNINE –  Pridodamo li, naime, izračunu i prihode ostvarene od najamnina, proizlazi da realni godišnji povrat na nekretnine iznosi visokih 5-7 posto godišnje, što je, složit ćete se, poprilično dobro, zar ne? 
  • I. SVA JAJA NE IDU U ISTU KOŠARU! – Za ovu izreku zasigurno ste već čuli, a ona je naročito važna kada su u pitanju nekretnine. Zamislite, naime, da ste svu ušteđevinu uložili u jednu ili dvije prostrane kuće, a onda se promijenila vlast, koja je pod pritiskom različitih faktora u vrlo kratkom roku izglasala porez na nekretnine. Zvuči itekako moguće, zar ne?
  • II. ULAŽITE U NEKRETNINE, ALI I OBVEZNICE – Ako vas zanimaju slični prinosi u vrijeme “nikakvih” prinosa na vaša ulaganja ili štednju, Fine’sa Credos d.d. koja je pokrovitelj ove rubrike,  građanima nudi kamate od 4,00%, 4,25% i 4,50% za izdanja svojih obveznica. Krajem lipnja ove godine, Fine’sa Credos je izdala novih šest milijuna eura obveznica, a u posljednja tri izdanja, od 2015. godine, više od 28 milijuna eura. Ukoliko se ne računaju tranše kojima je izdavatelj država, Fine’sa Credos d.d. je izdavatelj čak 12 posto svih obveznica u Hrvatskoj.