Velik udar za štediše: U ovoj europskoj zemlji inflacija je dosegnula 8,2 posto

Inflacija nagriza štednju i ukoliko su godišnje kamate niže od stope inflacije jasno je da štediše gube na vrijednosti svoje štednje. Fine’sa Credos d.d., koja je pokrovitelj ove rubrike, nudi kamate od 4,00%, 4,25% i 4,50%…

Analitičari i dalje ističu visoku razinu neizvjesnosti, a mjerodavne institucije ih ne demantiraju u cijelosti.

  • Inflacija najveća od 2013.: Od objave godišnje stope inflacije sve se više piše o inflatornim poremećajima na globalnoj razini. U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije sa mjesecom listopadom veća od 3,8 posto, a zadnji put je takva stopa zabilježena u veljači 2013. godine.
  • Najveća u Litvi: S godišnjom dinamikom od 4,1 posto inflacija u eurozoni prošli je mjesec bila najveća u proteklih 13 godina, a u SAD-u stopa iznosi 6,2 posto. U listopadu sve članice EU bilježe ubrzanje godišnje inflacije, a najviša stopa bila je u Litvi, 8,2 posto.
  • Globalni uzroci: Globalno povišenu razinu inflacije uzrokuju rast cijena energenata i poremećaji u lancima opskrbe uz istodobni ubrzani oporavak gospodarske aktivnosti.
  • Traje duže od očekivanog: Iz domaćih i inozemnih mjerodavnih institucija šalju se signali da su inflatorna kretanja privremenog karaktera, no istovremeno se navodi da će popuštanje i usporavanje istih trajati ipak nešto duže nego što se to prvotno mislilo.
  • Kamate (još) neće rasti? Čelnica Europske središnje banke Christine Lagarde najavljuje da stezanje monetarne politike do daljnjega nije u planu, te da uvjeti za podizanje kamatnih stopa vjerojatno neće biti ispunjeni u 2022., kada bi inflacija trebala usporiti.
  • Izlazak (tek) 2023.: Prema posljednjim prognozama Europske komisije, inflacija će s ovogodišnjih 2,4 posto u eurozoni odnosno 2,6 posto na razini cijele EU dogodine usporiti  na 2,2 (eurozona) i 2,5 posto (EU27), a u 2023. bi se ponovno trebala svesti ispod ciljanih dva posto.
  • Vrhunac: Analitičari procjenjuju da će vrhunac inflacija doseći u I. kvartalu 2022. ali se i navodi prisutnost visoke razine neizvjesnosti i ističu pojačani negativni rizici, tj. prijetnje da inflacija ponovno bude viša od trenutnih očekivanja.
  • Što učiniti? Inflacija nagriza štednju i ukoliko su godišnje kamate niže od stope inflacije jasno je da štediše gube na vrijednosti svoje štednje. Fine’sa Credos d.d., koja je pokrovitelj ove rubrike, nudi kamate od 4,00%, 4,25% i 4,50%. Više informacija ovdje.
  • Nova tranša obveznica: Krajem lipnja ove godine, Fine’sa Credos d.d. izdala je novih šest milijuna eura obveznica, a u posljednja tri izdanja, od 2015. godine, više od 28 milijuna eura. Ukoliko se ne računaju tranše kojima je izdavatelj država, Fine’sa Credos d.d. je izdavatelj čak 12 posto svih obveznica u Hrvatskoj.