Tri najveća dobitnika i tri najveća gubitnika rastuće inflacije

Umirovljenici moraju stegnuti remen, korisnici kredita s promjenjivom kamatnom stopom razmotriti opcije reprograma, a štediše razmotriti alternative oročenoj štednji…

Prema podacima Eurostata, na području eurozone inflacija će početkom ovog mjeseca prijeći 4%, a građani se već duže vremena pitaju: tko su dobitnici, a tko gubitnici ovog trenda koji očigledno ne posustaje?

Ovdje smo pokušali dati odgovor.

Dobitnici inflacije:

  • Investitori u obveznice indeksirane na inflaciju imaju praktički najbolju zaštitu jer se prinos na obveznice povećava sa stopom rasta inflacije.
  • Vlasnici nekretnina također su dobro zaštićeni od inflacije jer nekretnine kao klasa imovine s vremenom zadržavaju vrijednost i cijene im rastu tijekom porasta cijena građevinskog materijala i usluga.
  • Investitori u dionice i sirovine također su određenoj mjeri zaštićeni od inflacije zbog porasta vrijednosti poduzeća – no to prvenstveno ovisi o djelatnosti, dok investitori u npr. zlato također mogu računati s učinkovitom zaštitom.

Gubitnici inflacije:

  • Štediše su definitivno gubitnici inflacije jer su kamatne stope na oročene depozite vrlo niske i gotovo svakodnevno njihova štednja gubi na vrijednosti.
  • Umirovljenici također spadaju u skupinu gubitnika u doba inflacije zbog općeg povećanja cijena što negativno utječe na njihovu kupovnu moć i budžet.
  • Korisnici kredita s promjenjivom kamatnom stopom su pogođeni zbog rasta rate kredita uzrokovanih inflacijom, a time otplata kredita postaje sve veće opterećenje za korisnika.

Savjet

Umirovljenici moraju stegnuti remen, korisnici kredita s promjenjivom kamatnom stopom razmotriti opcije reprograma, a štediše razmotriti alternative oročenoj štednji. Naša preporuka su obveznice varaždinske Fine’se Credos d.d., koja je pokrovitelj ove rubrike i, ne računajući tranše države, izdavatelj čak 12 posto svih obveznica u zemlji. Fine’sa Credos d.d. iz Varaždina građanima nudi kamate od 4,00%, 4,25% i 4,50% za izdanja svojih obveznica.