Inflacija i dalje nagriza štednju: Evo najnovijih podataka i prognoze za sljedeću godinu

Državni zavod za statistiku objavio je podatak, kako je inflacija u odnosu na isti mjesec prošle godine viša za čak 3.8%.

Ministar Zdravko Marić ističe kako je riječ o inflaciji na razini prosjeka Europske unije:”Za godišnju razinu nama je procjena i dalje na godišnjoj razini koja obuhvaća svih 12 mjeseci – na razini 2.4 %. Treba naravno vidjeti u djelokrugu svih naših monetarnih mogućnosti, ali i monetarne i fiskalne politike kako dodatno držati rast cijena tj. inflaciju u održivim razinama”, rekao je ministar.

Prognoze HNB-a vrlo su slične i u skladu su s onim vladinim, kao i onima Europske komisije. Glavni ekonomist HNB-a Vedran Šošić za HRT je, naime, izjavio da se u idućoj godini očekuje postupno stabiliziranje inflacije te da je ista prema zadnjoj prognozi HNB-a projicirana na 2.1 % prosječno.

Inflacija i dalje nagriza štednju

Dok kamatne stope na oročene kunske i devizne depozite iznad i dalje ostaju na razinama od 0.15 do maksimalno 0.45% godišnje svaka stopa inflacije koja prelazi taj prag zapravo nagriza štednju građana i uzrokuje da građani gube na vlastitoj štednji. Postoje alternative koje se razlikuju po stopi prinosa, rizičnosti i vremenskim okvirima ulaganja. Jednu od tih alternativa nudi i financijska kompanija Fine`sa Credos d.d. iz Varaždina, koja građanima nudi kamatu od 4,00%, 4,25% i 4,50% za izdanja svojih obveznica.

Nova tranša obveznica

Krajem lipnja ove godine, Fine’sa Credos d.d. izdala je novih šest milijuna eura obveznica, a u posljednja tri izdanja, od 2015. godine, više od 28 milijuna eura. Ukoliko se ne računaju tranše kojima je izdavatelj država, Fine’sa Credos d.d. je izdavatelj čak 12 posto svih obveznica u Hrvatskoj.